Odgušenje podnog slivnika

Vodoinstalaterski servis

060/428 46 22 Beograd
Ocena 4.75/213
Radimo 24h dnevno - 7 dana u nedelji - 365 dana u godini

Podni slivnici su posebno osetljivi i skloni zagušenju, zato je važno da se redovno čiste od nakupljanja prljavštine i drugih sastojka koji začepljuju cevi.

Ukoliko je u pitanju podni slivnik, veći je rizik od poplave u kupatilu. Podni slivnik bi uvek trebalo da stoji na pravom mestu, kako bi voda mogla adekvatno da se sliva i kako ne bi došlo do poplave i oštećenja pločica u kupatilu. U slučaju da na podu kupatila vidite veću količinu vode, a voda ne odlazi kroz slivnik, moguće je da je neki od sporednih kanala zapušen i da se to odrazilo i na slivnik u kupatilu. Ipak, ova situacija zahteva hitnu intervenciju, jer ne smete dozvoliti da se poplava širi, van kupatila i tako ošteti i susedne objekte.

Ono što vi možete da uradite je da peškirima pokupite vodu sa poda kupatila i pozovete ovlašćeni vodoinstalaterski servis, koji će doći na lice mesta i utvrditi uzrok i stepen zagušenja. Vodoinstalateri najčešće prvo pokušaju da profesionalnom sajlom ispitaju, da li je zapao neki predmet koji je doveo do zagušenja u kupatilu. Najčešće su to ostaci vate i vlažnih maramica, ili nakupljene dlake koje otpadnu nakon svakodnevnog češljanja i tuširanja. Kada se to otkloni, a  slivnik postane ponovo prohodan, znači da je u pitanju bilo trenutno zagušenje.

Ukoliko ni posle ručnih alata, ne može da se otpuši slivnik, znači da je u pitanju teže zagušenje, koje nije nastalo preko noći. U tom slučaju, vodoinstalater mora proveriti stanje u cevima i otkloniti ne samo uzrok, odnosno čep, koji je napravio prepreku u cevima, već i detaljno sastrugati i isprati naslage na zidovima cevi, koje najčešće ponovo naprave zagušenje.
Razlika između mašinskog i ručnog odgušenja je velika. Mašinsko odgušenje koristi se kod težih zagušenja, detaljnije i efekti su duži, dok je ručno odgušenje, samo otklanjanje prepreke koja je dovela do zagušenja.