Otpušavanje cevi

Vodoinstalater odgusenje Beograd logo

Vodoinstalaterski servis

060/428 46 22 Beograd
Ocena 4.75/213
Radimo 24h dnevno - odobreno od strane ministarstva za rad na terenu i za vreme COVID-19

Naravno da mnogi od nas misle da različite probleme, koji se jave u domaćinstvu mogu sami da reše. Isto tako se podrazumeva i da to nije nikakav problem, ali samo ako se radi o nekim kvarovima, koji se mogu smatrati manjima.

Međutim, ima situacija, kada jednostavno nije moguće rešiti neki problem, pa je tada potrebno angažovati stručnjake. Pod tim mislimo na primer na zagušenje kanalizacije, kada je u većini slučajeva neophodno da budu angažovani vodoinstalateri za otpušavanje cevi, a posebno ako je do začepljenja došlo nešto dalje od samog odvoda i ako je potrebno da ono bude izvršeno pod pritiskom.

Podrazumeva se da ima situacija, kada je začepljenje manje, pa onda možemo i sami nešto po tom pitanju da učinimo.

Pokušajte samostalno da otpušite cev


Ukoliko smatrate da nema potrebe kontaktirati vodoinstalatere, koji će biti angažovani za otpušavanje cevi, prosto zato što možda mislite da zagušenje nije naročito veliko, postoji nekoliko načina da to proverite.

Na prvom mestu, možete koristiti vakum gumu, ako je imate kod kuće za otpušavanje cevi. Međutim, imate na umu da je to isključivo prva pomoć u konkretnoj situaciji, odnosno da vakum guma može pomoći samo ako je začepljenje tek nastalo i ako je do njega došlo vrlo blizu samo odvoda. U svakoj drugoj situaciji, to teško da je moguće izvršiti na taj način.

Sledeće što možete učiniti takođe samostalno, a bez da kontaktirate stručnjake koji će izvršiti otpušavanje cevi jeste da pomešate sirće, deterdžent i sodu bikarbonu, odnosno da sva ta tri sastojka sipate u odvod sudopere.

U slučaju da zaprljanje nije veliko, odnosno da nije negde dublje u cevi, vrlo je verovatno da će vam ovo pomoći i da ćete uspeti da je otpušite.

Ali se u oba slučaja savetuje da kontaktirate izabrani vodoinstalaterski servis, odnosno majstora, koji će u kratkom roku izaći na lice mesta i pobrinuti se da izvrši otpušavanje cevi, odnosno odgušenje kanalizacije i osposobi celokupan sistem za dalje korišćenje.

Ručno ili mašinsko otpušavanje cevi


U principu je vrlo važno da vodoinstalater nakon što ga obavestite da u vašem stanu ili bilo kom drugom prostoru postoji problem sa funkcionisanjem sudopere, kade ili tuš kabine, odnosno lavaboa, bidea ili WC šolje, te da je potrebno izvršiti otpušavanje cevi, poseti taj objekat i samostalno se uveri u stanje celokupnog vodovodnog ili kanalizacionog sistema.

Zato i jeste važno da kada budete sa njim kontaktirali odmah i precizirate kada će moći da izađe izađe na teren i sve te provere izvrši.

A onda će on biti u mogućnosti da donese odluku o tome na koji način će pristupiti rešavanju konkretnog problema. Ono što bi klijenti trebalo da znaju jeste da se otpušavanje cevi može vršiti kako ručno, tako isto i mašinski.

Kada je u pitanju ručno otpušavanje cevi, ono se vrši uz korišćenje specijalne sajle. U većini slučajeva vodoinstalater taj način bira onda kada je zagušenje relativno malog obima i kada je nastalo bliže odvodu, odnosno kada uz korišćenje te sajle može lako da priđe problematičnom mestu.

Ali postoje i drugačije situacije, kada nije tako jednostavno prići mestu na kome je došlo do začepljenja, pa je tada vrlo moguće da će vodoinstalater preporučiti da otpušavanje cevi bude izvršeno mašinski. U tim situacijama se koristi posebna oprema, odnosno vozila uz pomoć kojih se odgušenje vrši pod pritiskom. Tom prilikom će se pobrinuti vodoinstalateri u najkraćem mogućem roku da dovezu ta vozila i da u predmetnom objektu reše konkretni problem.