Otpušavanje odvoda

Vodoinstalater odgusenje Beograd logo

Vodoinstalaterski servis

060/428 46 22 Beograd
Ocena 4.75/213
Radimo 24h dnevno - odobreno od strane ministarstva za rad na terenu i za vreme COVID-19

Kada vlasnici stambenog prostora ili korisnici poslovnih prostorija primete da voda u lavabou ili na sudoperi, na primer, odnosno u bideu, te u kadi ili tuš kabini otiče otežano, tada je već kasno za bilo kakvu reakciju. Isto to se može reći i za wc šolju, jer kada dođe do njenog začepljenja, nivo vode se naglo smanji, a nakon puštanja vode iz vodokotlića ona ne može da otekne, već se prvo podigne gotovo do vrha školjke, a zatim se naglo spusti. Sve su to indikacije da je došlo do začepljenja kanalizacionog sistema.

Mnogi ljudi u tim situacijama reaguju drugačije, pa neki smatraju da će uz pomoć određenih hemijskih sredstava uspeti da reše konkretni problem. Nažalost, vrlo brzo će se uveriti u to da otpušavanje odvoda mora biti prepušteno stručnim licima. Neko će osim sipanja hemijskih sredstava u odvode pokušati i da ručno izvrši otpušavanje,a najčešće uz korišćenje specijalne vakum gume. Međutim, vrlo često to uopšte nije dovoljno, odnosno problem sa funkcionisanjem odvoda se rešava možda trenutno, ali na dugoročno nivou svakako ne.

Ručno otpušavanje odvoda


Na zahtev klijenata će vodoinstalateri izvršiti otpušavanje odvoda ili ručno ili mašinski. Svakako je najbitnije da ih prilikom telefonskog kontakta klijent informiše o kakvom problemu se radi, te da se odmah dogovore i kada će vodoinstalater da izađe na teren. Ovo je izuzetno značajno za rešavanje tog problema, jednostavno zato što majstor mora lično da se uveri u to u kakvom stanju se nalazi odvod, odnosno da proceni koliko je zaprljanje i u kom delu cevi je čep.

Sve informacije su za vodoinstalatere izuzetno važne, jer im pomažu da utvrde da li je potrebno da izvrše ručno otpušavanje odvoda u tom slučaju ili da primene uslugu uz korišćenje specijalnih vozila za odgušenje pod pritiskom.

A ukoliko majstor bude odlučio da koristi ručnu sajlu, kako bi izvršio odgušenje odvoda, to vrlo verovatno znači da je on procenio da zaprljanje nije veliko. Međutim događa se naravno i da bude neprijatno iznenađen, tako da sajla za kanalizaciju ne bude dovoljna da bi konkretni problem rešio, pa onda ovu uslugu mora da izvrši na drugačiji način.

Otpušavanje odvoda pod pritiskom


Ako je to slučaj, vodoinstalater će morati da primeni mašinsko otpušavanje odvoda. Tada se koriste specijalna vozila, tako da se odgušenje kanalizacije izvršava pod pritiskom.

U principu je ta usluga dugoročnije rešenje, ali svakako ima situacija kada je sasvim dovoljna i ručna sajla za kanalizaciju i izvršiti odgušenje odvoda.

U oba slučaja vodoinstalateri mogu da vrše i hitne intervencije. Na poziv klijenata će oni u najkraćem mogućem roku izaći na teren i potruditi se da problem sa funkcionisanjem kanalizacije otklone što je brže moguće. S obzirom na to da se moraju koristiti specijalna vozila kada se vrši mašinsko otpušavanje odvoda, ako su u pitanju hitne intervencije koje se na primer vrše u toku noći, vodoinstalater možda neće moći baš istog trenutka tu uslugu da izvrši, ali se podrazumeva da će sa klijentom dogovoriti prvi slobodan termin i konkretni problem rešiti na najbolji mogući način.

Snimanje kanalizacionog sistema mikro kamerama je još jedna usluga koju vrše profesionalni vodoinstalateri kada je potrebno. Dijagnostička usluga ima za cilj da im pomogne kao prvo da uvide u kakvom stanju se unutrašnjost kanalizacionih cevi nalazi, a zatim i da procene o kom stepenu zaprljanja se radi, što će im svakako biti od koristi prilikom donošenja odluke o tome da li će izvršiti ručno otpušavanje odvoda ili će biti potrebno da to učine uz korišćenje specijalnih vozila i pod pritiskom.