Čišćenje kanalizacionih cevi

Vodoinstalater odgusenje Beograd logo

Vodoinstalaterski servis

060/428 46 22 Beograd
Ocena 4.75/213
Radimo 24h dnevno - odobreno od strane ministarstva za rad na terenu i za vreme COVID-19

Nije potrebno sačekati da dođe do začepljenja kanalizacije da bi bilo izvršeno čišćenje kanalizacionih cevi, a nažalost to većina ljudi čini. Naime, mnogi čekaju da dođe do začepljenja odvoda ili uopšteno kanalizacionog sistema, pa da onda kontaktiraju vodoinstalatera.

Poznato je da svakoga dana kroz kanalizacione cevi prolazi sav otpad, tako da vremenom sasvim očekivano dolazi i do njihovog začepljenja. Zapravo se različite materije talože na obodu cevi, što dovodi vremenom do smanjenog protoka vode, a u najgorem slučaju i do začepljenja kanalizacije.

Trebalo bi reagovati na vreme 


Ukoliko primetite da je prisutna i najmanja promena u protoku vode u lavabou ili tuš kabini, odnosno u kadi ili bideu, te u sudoperi, najbitnije je da brzo reagujete.

Da li ćete pristupiti korišćenju nekih prirodnih supstanci, koje će pomoći da se odvod pročisti ili ćete koristiti hemijska sredstva koja su vam na raspolaganju, to u suštini i nije toliko bitno, koliko je bitno da zaista osposobite vodovodni i kanalizacioni sistem u potpunosti, odnosno da ga učinite prohodnim.

Međutim, ono što svakako morate imati na umu jeste da nije dovoljno izvršiti čišćenje kanalizacionih cevi na taj način, odnosno da će to pomoći samo na kratkoročnom nivou. Ukoliko zaista želite da rešite iskrsli problem, neophodno je da vodoinstalater izađe na teren i utvrdi da li će izvršiti odgušenje kanalizacije uz primenu ručne sajle ili će to učiniti pod pritiskom, a uz korišćenje specijalnih vozila. Da napomenemo odmah da se i jedna i druga usluga primenjuju u praksi i to u različitim situacijama.

Ručno i mašinsko čišćenje kanalizacionih cevi


U većini slučajeva se ručna sajla za čišćenje kanalizacionih cevi koristi onda, kada vodoinstalater utvrdi da zaprljanje nije velikog obima i da nije duboko u cevima, što znači da uz primenu sajle može da priđe problematičnom mestu.

Sa druge strane, ako vodoinstalater prilikom izlaska na teren bude procenio da je zaprljanje većeg obima, to jest da se ono nalazi dublje u cevi, tako da ne može uz primenu ručne sajle da priđe tom mestu, on će klijentu najverovatnije preporučiti da čišćenje kanalizacionih cevi bude izvršeno uz korišćenje specijalnih vozila, odnosno pod pritiskom. U suštini, to je mnogo bolja opcija, zato što će sasvim sigurno kanalizacione cevi biti u potpunosti prohodne, potpuno isto kao i pre začepljenja.

Dobro je naglasiti i to da vodoinstalateri i ovu, ali i sve druge usluge za koje su specijalizovani vrše kad god klijent za njima ima potrebu. Zapravo je stvar u tome da su dostupne hitne intervencije u svako doba dana i noći. A to se odnosi ne samo na radnu sedmicu, već i na dane vikenda, odnosno na bilo koji državni praznik. Dakle, kad god klijent primeti da je došlo do poteškoća u funkcionisanju kanalizacionog sistema u njegovom stambenom ili poslovnom, odnosno u objektu bilo koje druge na mene, trebalo bi u što kraćem roku da kontaktirati izabrani vodoinstalaterski servis i precizira sa majstorom kada će moći da izađe na teren.

Nakon što vodoinstalater bude predmetni objekat posetio, on će utvrditi u kom delu cevi je došlo do zaprljanja, odnosno proceniće koji je nivo začepljenja u pitanju. Na osnovu te procene će odlučiti da li je potrebno da čišćenje kanalizacionih cevi bude izvršeno mašinski ili ručno.