Otpušavanje kade

Vodoinstalaterski servis

060/428 46 22 Beograd
Ocena 4.75/213
Radimo 24h dnevno - 7 dana u nedelji - 365 dana u godini

Ukoliko se ne vodi računa o tome kako se koriste ne samo kada i tuš kabina, već i ostali sanitarni elementi u kupatilu i sudopera u kuhinji, vrlo često dolazi do značajnih poteškoća u funkcionisanju kanalizacionog sistema u tom prostoru. U ovom slučaju se to obično odnosi na otežano oticanje vode, što vremenom može da dovede do vrlo neprijatnih situacija.

Ipak, ako zaista želite da izbegnete da otpušavanje kade prepustite stručnjacima, odnosno da angažujete vodoinstalatere, koji će izvršiti odgušenje kanalizacije, onda je neophodno da na vreme vodite računa o tome kako održavate slivnike na kadi ili tuš kabini, kao i sve ostale odvode.

Redovno čišćenje slivnika je najvažnije


Posebno ukoliko imate dugu kosu, često se događa da dlake sa kose, ali i sa celog tela prođu kroz slivnik, te da vremenom dođe do začepljenja. Sve to je sasvim normalno, kada se dlakama doda i šampon, odnosno balzam za kosu i ostala hemijska sredstva, koja se koriste za negu tela i kose u kadi. 

Sa taloženjem svih tih sadržaja, vremenom dolazi i do sasvim normalnog sužavanja cevi, što vodi do začepljenje odvoda.

Prvo i osnovno što bi trebalo uraditi, ukoliko ne želite da otpušavanje kade postane svakodnevna rutina, jeste da počnete da koristite mrežicu za slivnik. Obično se za kadu koriste mrežice od plastike, koje se posle tuširanja jednostavno očiste i dlake, odnosno mnoge nečistoće na taj način bivaju sprečene da prodru u odvod i da dovedu do zagušenja kanalizacije.

Isto tako je dobro sa vremena na vreme sipati ili neko hemijsko sredstvo u odvod ili iskoristiti neku od varijanti, koja podrazumeva korišćenje prirodnih sredstava.

Pojedine domaćice koriste sodu bikarbonu, sirće i deterdžent za sudove, te jednostavno sve te sastojke sipaju u odvod i sačekaju da deluju, odnosno da očiste nečistoće.

Međutim, dešava se da čak i ako sve to činite, dođe do toga da morate angažovati stručnjake, koji će izvršiti otpušavanje kade.

Vrlo je važno da čim primetite da voda na kadi ili tuš kabini slabije otiče, kontaktirate izabrali vodoinstalaterski servis, te da precizirate sa majstorima kada mogu da izađu na teren, kako bi pogledali u kakvom stanju se odvod nalazi, odnosno da procene da li je potrebno da izvrše otpušavanje kade uz korišćenje ručne sajle ili mašinski.

Ručno i mašinsko otpušavanje kade


Isključivo od toga u kakvom stanju se nalazi odvod će zavisiti da li će vodoinstalater otpušavanje kade da izvrši ručno, odnosno da li će tom prilikom koristiti sajlu ili će biti neophodno da ta usluga bude izvršena pod pritiskom, kojom prilikom se koriste specijalna vozila.

Zapravo klijenti nemaju nikakvog razloga za brigu, jer će vodoinstalater na osnovnu stanja na terenu, odnosno stanja cevi i da iznese proceni koja opcija je bolja.

Podrazumeva se da će predočiti klijentima i to koliko će mu otprilike biti potrebno vremena da sve to učini, odnosno koja će biti cena konkretne usluge.

Treba svakako imati na umu i to da se otpušavanje kade uz korišćenje ručne sajle u većini slučajeva primenjuje kada začepljenje nije velikog obima. Takođe se primenjuje i kada vodoinstalater može uz korišćenje ručne sajle lako da priđe mestu u cevi, na kome je došlo do zastoja u funkcionisanju celokupnog sistema. Ali ako je situacija složenija i ako je to mesto mnogo dublje u cevi, tako da majstor ne može da mu priđe uz korišćenje ručne sajle ili ako je u pitanju zaprljanje velikog obima, gotovo je sigurno da će otpušavanje kade biti izvršeno uz korišćenje vozila pod pritiskom.