Ugradnja bojlera

Vodoinstalater odgusenje Beograd logo

Vodoinstalaterski servis

060/428 46 22 Beograd
Ocena 4.75/213
Radimo 24h dnevno - odobreno od strane ministarstva za rad na terenu i za vreme COVID-19

Mada se ne može prenebregnuti činjenica da mnogi muškarci smatraju da samostalno mogu da čak ugrade i bojler, ako su nešto vičniji, nema apsolutno nikakve sumnje da je ugradnja bojlera posao, koji bi trebalo prepustiti stručnjacima. Ne samo da vodoinstalater ima više znanja u tom pogledu, nego isto tako ima i iskustva. A to znači da će moći da reši bilo kakav problem, koji eventualno može da se dogodi tom prilikom.

Čak i ako budete želeli samostalno to da učinite, neophodno je da budete naročito oprezni. Postupak ugradnje bojlera nije uopšte tako jednostavan, kao što mnogima izgleda. Mogu se dogoditi mnoge nepredviđene situacije. Neke od njih čak mogu biti potencijalno opasne po život. A čak i kasnije, kada se bojler koristi, ako njegova ugradnja nije izvršena u skladu sa pravilima, to znači da su svi korisnici u potencijalnoj opasnosti. Sve su to razlozi zbog kojih ugradnja bojlera treba nesumnjivo da bude prepuštena stručnim licima.

Upravo na taj način bi trebalo razmišljati, ukoliko želite da samostalno ugradite bojler.

Iako se može primetiti da mnogi muškarci smatraju da su dovoljno vešti da samostalno izvrše ugradnju bojlera, treba imati na umu da je to posao koji bi trebalo prepustiti stručnjacima. Vodoinstalater ne samo da ima dublje znanje u vezi sa ovim procesom, već takođe ima i obilje iskustva u rešavanju različitih problema koji se mogu javiti tokom ugradnje.

Čak i ako se odlučite da sami izvršite ugradnju, morate biti izuzetno oprezni. Proces ugradnje bojlera nije tako jednostavan kao što se može činiti na prvi pogled. Mogu nastati brojne nepredviđene situacije, neke od kojih mogu biti potencijalno opasne po život. Čak i nakon instalacije, neispravno postavljen bojler može predstavljati opasnost za sve korisnike.

Sve ove činjenice ukazuju na to da je ugradnja bojlera posao koji treba bez sumnje prepustiti kvalifikovanim profesionalcima. Bezbednost je na prvom mestu, a vodoinstalateri su obučeni da izvrše ovaj posao na siguran i efikasan način.

Upravo iz ovih razloga, važno je razmotriti angažovanje stručnjaka ako planirate da sami izvršite ugradnju bojlera. Samostalno preduzimanje ove vrste posla može doneti više štete nego koristi, posebno ako se uzmu u obzir potencijalne opasnosti i rizici koji su uključeni.

Šta kada bojler ne radi?

Čak i ako vodoinstalater ugradi bojler, vremenom se može dogoditi da dođe do određenih poteškoća u njegovom radu. I to naravno nije baš ništa čudno, jer postoji i određeni period garancije. U tom periodu proizvođač garantuje da će neki uređaj optimalno funkcionisati. Ali čak i u tom periodu se ponekad može dogoditi da bojler ne funkcioniše onako kako bi trebalo.

Naravno da takva situacija nikome nije prijatna. Ali je dobra vest da je ona rešiva, samo ako se reaguje u najkraćem mogućem roku nakon što se primeti određeni problem. Upravo zato je i potrebno obratiti pažnju i na to kako radi bojler, odnosno da li uvek ima tople vode, te koliko brzo je zagreva. Ukoliko vlasnik određenog stana, kuće, lokala ili bilo kog drugog objekta primeti da se javlja neki od pomenutih ili bilo kakav drugi problem, trebalo bi svakako da u najkraćem mogućem roku kontaktira izabranog majstora i sa njim se dogovori oko toga kada će posetiti taj objekat, kako bi procenio na licu mesta o kakvom se tačno problemu radi i da bi taj kvar otklonio sa uspehom.

U principu, postoji nekoliko razloga zbog kojih može doći do kvara bojlera. Jedan od najčešćih je kvar na termostatu, a odmah zatim i nagomilani kamenac, odnosno problem sa grejačem.

Da bi mogla kasnije da bude izvršena ugradnja bojlera, ako nije moguće popraviti stari, prethodno je potrebno uveriti se da zaista taj bojler ne radi. Zato, ako primetite da svetlo na termostatu radi, a da bojler u vašem stanu, kući ili bilo kom drugom prostoru, ipak ne greje vodu, vrlo je verovatno da je došlo do problema sa grejačem.

Trebalo bi imati na umu i to da ako u bojleru postoji mnogo nagomilanog kamenca, često se događa da to i te kako utiče na njegov rad. U svakom slučaju se ne savetuje da se igrate sa tim, već je potrebno da kontaktirate izabranog majstora, koji će doći i utvrditi zbog čega tačno taj bojler ne radi.

A nakon što majstor bude procenio da li je to kvar, koji je isplativo da bude popravljen ili će biti neophodna ugradnja bojlera, on će se sa vlasnicima konkretnog prostora o svim detaljima dogovoriti. Tom prilikom će ih uputiti i u to koji tip bojlera je potrebno da kupe, kako bi on mogao sa uspehom da bude u tom prostoru ugrađen.

Važno je da svi znaju i to da vodoinstalater dolazak na teren ni u kom slučaju ne naplaćuje. Svakako da će klijent tom prilikom biti u obavezi da plati uslugu koju će majstor izvršiti, odnosno materijal koji će on koristiti prilikom ugradnje. Prethodno će naravno klijent da dobije sve potrebne informacije ne samo o tome koliko će da košta ugradnja bojlera ili eventualno zamena grejača, odnosno zamena termostata ili čišćenje bojlera od kamenca, nego i u kom roku vodoinstalater očekuje da će određenu uslugu da izvrši. Svakako će biti informisan i eventualnom materijalu koji bi trebalo klijent u tom slučaju da plati.

Kako ugraditi bojler?

Nije ništa čudno što mnogi muškarci smatraju da mogu i samostalno da ugrade bojler u kupatilu ili u kuhinji. Međutim, ukoliko žele da ugradnja bojlera protekne bez ikakvih problema, onda je uvek preporuka da za to bude angažovan profesionalni majstor.

 

Naravno da ima i onih vlasnika prostora, koji mogu samostalno da izvrše ugradnju, ali ipak to nije preporuka. Tim pre, što za bojlere određenih proizvođača čak neće važiti garancija, ukoliko je ugradnja bojlera izvršena nestručno. To je još jedan razlog zbog koga bi vodoinstalater trebalo to da učini.

Ako zaista želite da samostalno ugradite bojler, biće vam potreban i odgovarajući alat, te ćete morati i pravilno da ugradite najpre nosače. Ali tom prilikom je potrebno da vodite računa i o tome gde tačno treba da postavite bojler, kako ne biste oštetili cev u zidu. Takođe je važno i da obratite pažnju na to da bojler treba da stoji pravilno zakačen na zid.

Isto tako je važno da sigurnosni ventili na bojleru bude ugrađen pravilno i o tome naravno posebno treba voditi računa ako se ugradnja bojlera vrši samostalno.

Takođe treba obratiti pažnju i na to kako se namotava kudelja na ventil, odnosno isprobati da li ventil uopšte funkcioniše kako bi trebalo. Nakon svega navedenog, vrlo je jasno zbog čega bi ugradnja bojlera trebalo isključivo stručnim licima da bude prepuštena.