Otpušavanje slivnika

Vodoinstalater odgusenje Beograd logo

Vodoinstalaterski servis

060/428 46 22 Beograd
Ocena 4.75/213
Radimo 24h dnevno - odobreno od strane ministarstva za rad na terenu i za vreme COVID-19

Sva hemijska sredstva koja se koriste u kupatilu, kao i mast i ulje iz šerpi i sa posuđa, sve to odlazi u odvode, te i te kako negativno utiču i na odvod i na stanje cevi i vodovodnog sistema u bilo kom objektu. Zato je potrebno na vreme voditi računa o tome kako se koristi i kada i lavabo i tuš kabina, ali i bide i sudopera i naravno wc šolja. 

Da ne bi bilo potrebe da bilo ko kontaktira vodoinstalatera, koji će izvršiti profesionalno otpušavanje slivnika, preporučuje se obratiti pažnju na to kako voda otiče.

U principu je poželjno da čim neko primeti otežano oticanje vode, uradi nešto po tom pitanju. Obično ako se reaguje odmah može da bude sprečeno začepljenje kanalizacije, ali to nije pravilo. 

Prva pomoć za otpušavanje slivnika 


U zavisnosti od toga da li je vlasnik određenog stambenog objekta ili korisnik bilo kog poslovnog objekta primetio na vreme da voda u tuš kabini ili kadi, odnosno lavabou ili sudoperi, te u wc šolji otiče otežano, kao i da li je nešto po tom pitanju preduzeo, zavisi i da li će za otpušavanje slivnika morati da bude angažovan majstor ili ne. 

U principu, ako se reaguje odmah čim se primeti, te se iskoriste određene hemijska ili prirodna sredstva za otpušavanje slivnika, postoji verovatnoća da neće morati da bude izvršeno otčepljenje slivnika pod pritiskom, odnosno mašinski ili uz korišćenje ručne sajle. 

Dakle, ako primetite da voda na slivniku otiče otežano, prvo i osnovno što treba uraditi jeste da potražite prvu pomoć. Mnogi ljudi odlučuju tada da sipaju određena hemijska sredstva u slivnik, te da na taj način pokušaju da ga otčepe. Isto tako postoje i oni ljudi, koji koriste specijalnu vakum gumu zato, te pokušavaju ručno da izvrše otpušavanje slivnika. 

Naravno da ima i ljudi, koji će pre svega ovoga pokušati sa korišćenjem nekih prirodnih sredstava, za koja je utvrđeno da mogu da utiču na čišćenje nečistoća iz slivnika. Obično je to kombinacija deterdženta za posuđe, sode bikarbone i sirćeta, mada postoje i druga prirodna sredstva koja se mogu koristiti u tom slučaju. 

Profesionalno otpušavanje slivnika 


Ali ako primetite da ništa od toga ne deluje, gotovo je sigurno da je zaprljanje izuzetno velikog obima i tada je potrebno kontaktirati vodoinstalaterski servis, koji je specijalizovan i za otpušavanje slivnika. 

Naime, majstori će morati u što kraćem roku da posete određeni objekat, te da utvrde u kakvom stanju se slivnik nalazi, kako bi odlučili da li će konkretnu uslugu izvršiti ručno ili mašinski. 

Otpušavanje slivnika ručno, to jest uz korišćenje ručne sajle se u većini slučajeva vrši u situacijama koje se karakterišu kao lakše. Obično ako vodoinstalater bude procenio da zaprljanje nije naročito veliko i ako bude bio siguran da je ono nastalo pri vrhu, odnosno bliže samom odvodu, on će koristiti isključivo ručnu sajlu, kako bi tu nečistoću očistio. 

Iako nema sumnje da vodoinstalateri imaju dovoljno iskustva, ponekad se može dogoditi da ne izvrše dobro procenu, pa da ručna sajla jednostavno ne može da bude dovoljna da konkretni problem bude na dugoročnom planu rešen. Zato će predložiti mašinsko otpušavanje slivnika, kojom prilikom će koristiti specijalna vozila i tu uslugu izvršiti pod pritiskom. 

Podrazumeva se da će vodoinstalater morati da izvrši najpre procenu stanja cevi, odnosno predmetnog objekta, pa će u skladu sa time i odlučiti na koji način će pristupiti izvršenju ove usluge. U suštini tu odluku donosi na osnovu toga koliki je stepen zaprljanja prema proceni majstora i gde je konkretni problem sa funkcionisanjem cevi nastao.