Odgušenje kuhinjskih instalacija

Vodoinstalaterski servis

060/428 46 22 Beograd
Ocena 4.75/213
Radimo 24h dnevno - 7 dana u nedelji - 365 dana u godini

Odgušenje kuhinjskih instalacija je jedna od najčešćih vodoinstalaterskih aktivnosti svakog dana. Budući da imamo čitav sistem odvoda u kuhinji i kupatilu, često se dešava da se oni baš na nekom mestu zaguše.

U kuhinji se najčešće dešava da se zapuši slivnik u sudoperi, a to se dešava iz nekoliko razloga. Glavni krivac jesu ostaci hrane koje često bacamo u sudoperu i koje ne očistimo pre pranja. Svi ti ostaci dospevaju u slivnik i talože se u cevima.

Zagušenje ne nastaje preko noći, ali vremenom, svi sastojcui koji nisu mogli da se rastvore u vodi, se zalepe za zidove cevi, polako gradeći čep koji se formira i pravi blokadu vodi koja ne može da prolazi. Ponekad je ta blokada jaka i nije moguće otkloniti je uz pomoć nekoliko praškova koji su namenjeni odgušenju sudopere, već je potrebna profesionalna pomoć vodoinstalatera.

Ukoliko zagušenje nije dovoljno jako, možete probati sa nekim preparatom za održavanje i odgušenje sudopere. tada se čep rastvara pod dejstvom prirodnih ili hemijskih sastojaka, a vaša sudopera je ponovo prohodna.

U slučaju težeg zagušenja, čep nećete moći da otklonite uz pomoć hemijskog ili prirodnog rastvora, već će vam biti potrebna pomoć vodoinstalatera. Vodoinstalater će izaći na teren i utvrditi o kom tipu zagušenja je reč i u skladu sa tim preuzeti dalje korake. U slučaju da je teže zagušenje u pitanju, neophodno je koristiti mašine za odgušenje, najpre električnu sajlu, mašinu pod pritiskom i drugi alat.

Potrebno je da se cevi potpuno očiste, a nakon što vodoinstalater završi posao, važno je da se držite dobrih navika kada je održavanje sudopere u pitanju. ne bacajte ostatke hrane u sudoperu, ali ni ulja i masti, talog od kafe, koji i te kako mogu oštetiti cevi i dovesti do zagušenja. Preventivne mere su uvek mnogo važnije, kako nakon odgušenja, ponovo ne biste imali problem.